יום שלישי, 5 ביוני 2012

האמת על משקפי ראייה ולמה לא כדאי להשתמש בהם



האם הטבע יצר לנו עין מקולקלת?
קוצר ראייה הינה מגפה מודרנית שמטופלת באופן כושל. הפתרון הלקוי של הרכבת משקפיים מעשיר רק את חנויות האופטיקה, מנתחי הלייזר וכל הנוגעים בעולם זה. הגיע הזמן לחשוף את האמת!

האם משקפי ראייה מדרדרות את הראייה ? כן!!

האמת היא שמשקפי ראייה מדרדרות את הראייה והן אחד מהדברים הגרועים ביותר שאדם יכול לעשות למערכת הראייה שלו.
למרות ההצהרה הרשמית של רופאי עיניים כי משקפי ראייה אינן מדרדרות את הראייה ושהתהליך קורה בלי קשר להרכבת משקפיים, רבים מאיתנו התנסו באופן ישיר בדרדור הראייה ועלייה במספר המשקפיים עם השנים.
יותר מחצי מאוכלוסיית העולם משתמשת בעזרים לתיקון הראייה. משקפי ראייה, עדשות, ניתוחי לייזר ועוד. יתכן שהאבולוציה יצרה מוצר "פגום" אך לדעתי אין זה המקרה. העין שלנו היא אחד מהיצירות היותר מרשימות של האבולוציה והפונקציה הפשוטה של למקד את התמונה על הרשתית היא משימה קלה ביחס לשאר המשימות המוטלות על מערכת הראייה. האם יתכן שדווקא בפונקציה הפשוטה יחסית העין תיכשל בעודה מצליחה לבצע משימות מורכבות כגון קליטת המידע, העברתו למוח ועוד? ושזה יקרה אצל אחוז כל כך גדול מהאנשים ובקצב שעולה משנה לשנה?

מה בעצם עושות המשקפיים? איך זה עובד?

כאשר אנו מדברים על אדם "קצר ראייה"(לא רואה טוב מרחוק) ההתמונה מתמקדת לפני הרשתית של העין ולכן צריך עדשה עם מספר שלילי (מינוס) כדי "לדחוף" את המוקד מעט אחורה כך שהתמונה הנקלטת תיפול בדיוק על הרשתית (רשתית=הדופן הפנימית של העין המכילה את התאים הרגישים לאור).
עוצמת המשקפיים נמדדת בדיופטרים. דיופטר הוא יחידת עוצמה של עדשה. מה שזה אומר זה כך: 1 דיופטר הוא היכולת של עדשה למקד קרני אור מקבילות לנקודה אחת במטר אחד.

עדשה שעוצמתה 1- עושה בדיוק את ההפך מזה.
עכשיו אסביר זאת באופן פשוט. כאשר אנו מסתכלים על אובייקט רחוק מאיתנו, לדוגמא על הירח, העין צריכה למקד את התמונה לשטח של הרשתית. כאשר אנו מרכיבים משקפיים בעלי עוצמת דיופטר של 1- אנו מביאים את הירח למרחק אופטי של 1 מטר מהעין. זה כאילו אנו מסתכלים על תמונה של הירח שתלוייה מטר מאיתנו.
זה אומר שהדבר הכי רחוק שאדם עם משקפי ראייה 1- רואה נמצא מטר אחד מהפרצוף שלו. אדם שמרכיב משקפיים עם עוצמה 2- רואה את הירח כאילו הוא חצי מטר ממנו.

ומה הבעיה עם זה? 

 העין שלנו במצב רפוי בנויה להסתכל למרחק. דווקא להסתכל על דברים קרובים כרוך במאמץ שרירי בתוך העין. כלומר העין רפויה כאשר אנו מסתכלים לעבר האופק (או כל אובייקט הרחוק יותר מכ7 מטר מאיתנו). כאשר אנו לא מאפשרים לעין להשתחרר אלא מגבילים אותה להסתכלות על עצמים קרובים בלבד (עם משקפי 1- זה מקסימום 1 מטר..) אנו בעצם מקבעים את הבעיה ואף מקריבים את הכול אלינו כך שאפקטיבית מעמיסים יותר על השרירים בעין ועל העדשה.
הנושא הזה מורכב יותר מכפי שתיארתי ובשום אופן לא כיסיתי את כולו במאמר קצר זה.
משקפי ראייה אינן פותרות את שורש הבעיה אלא מחריפות אותה.

ישנן דרכים לטיפול בבעיה מהשורש ובמאמר זה רק אספר כי זה כרוך בשינוי הדרך בה אנו מסתכלים ושינוי הרגלים אינו דבר קל.

מי שרוצה לקבל מידע נוסף בנושא מוזמן להתחבר אלינו בפייסבוק ולקבל מידע נוסף, קישורים למאמרים/מחקרים, טיפים ותרגילים ועוד.

תגובה 1:

  1. ממליץ לראות את הסרטון הזה:
    http://www.youtube.com/watch?v=-b-60XsuH9g&feature=youtu.be

    השבמחק