יום רביעי, 25 ביולי 2012

דר מנשה סוריאני, כתבה מערוץ 2. חובה לצפות.


בחדשות ערוץ 2 היום (25/7/12) הופיעה באופן מפתיע כתבה בנושא הראייה.
בכתבה מסופר על ילדה שנהגה להשתמש באייפון לעיתים תכופות ולאורך זמן רב (נשמע מוכר?) הדבר גרם לירידה בראייה שלה למרחוק. למזלה היא הגיעה לרופא בשם ד"ר מנשה סוריאני, רופא עיניים מקופת חולים לאומית, שהמליץ במקום לשים על הילדה משקפי - כמו שבד"כ, פשוט לגרום לה להימנע מהמסך הקרוב. וגם הנחה אותה לביצוע תרגילי ראייה.
ראייתה של הילדה שבה ל 6/6.
ד"ר סוראני יודע על מה הוא מדבר!
מוזמנים לצפות בכתבה:

יום שישי, 15 ביוני 2012

איך עובדת העין ? איך אנחנו רואים ?


יום רביעי, 6 ביוני 2012

תיקון ראייה למרחוק בעזרת משקפי קריאה

משקפי "קריאה" בעוצמה נמוכה יכולים לעזור לנו להמנע מקוצר ראייה ואף לשפר את המצב. מומלץ לכל מי שעוסק בעבודה שמצריכה ראייה מקרוב להשיג לעצמו משקפיים כאלו. בעזרתן יהיה ניתן לייצר סביבה נטולת עומס על העין.

זהו תקציר בעברית למאמר בנושא שפורסם בשנת 1935 מאת ד"ר מרטין הברפלד, אופטימטריסט. כמובן שיחד עם שאר העובדות ש"מפריעות" לתפיסה המקובעת נקבר מידע זה ולא זכה להכרה. אני מרשה לעצמי לקצר. מי שרוצה לקרוא את המקור באנגלית מוזמן.The Preventive Treatment of Myopia Including the Use of the Teleopto Reading Lens.

במהלך עבודתו כיושב ראש הוועדה לשימור הראייה בניו יורק גילה הרופא שילדים רבים נולדים עם עיניים תקינות וראייתם משתבשת עוד לפני שהגיעו לבגרות, אך מעט נעשה כדי למנוע או לתקן את המצב. כאשר התגלו בעיות הראייה אצל ילדים אלו בתי הספר הפנו את הילדים לקבל מרשם למשקפיים כדי לפצות על הדפקטים האופטיים בראייה. בקוצר ראייה במיוחד הבעיה המשיכה לגדול והילד נדרש במהלך הזמן לעדשות חזקות יותר יותר.
כפי שידוע, המבנה של העין דומה מאוד למבנה מצלמה. קרניים מאובייקט מרוחק נכנסות לעין וממוקדות ברשתית שנמצאת בגב העין. הוכח שבמקרה של מיופיה(קוצר ראייה) הקרניים מתמקדות בנקודה שנמצאת לפני הרשתית ולכן האובייקט נראה מעורפל.

בחלק מהמקרים קוצר ראייה נגרם עקב מחלות כגון סכרת, קטרקט ועוד. אנו לא מתייחסים במאמר זה למקרים אלו.

בתקופתו של ד"ר מרטין הברפלד אחוז האנשים שהיה "קצר ראייה" היה קטן משמעותית מאשר היום. אך כבר בתקופתו הוא שם לב להיקף הבעיה וחזה הדרדרות עתידית.
במחקר שביצעו בתקופתו בתינוקות גילו שמתוך 192- תינוקות שנבדקו תחת השפעת אטרופין (המצב הרפוי של העין) רק תינוק אחד היה קצר ראייה. ועד לגיל 6 התופעה אינה הופיעה אצל אף תינוק.
במחקר אחר שבדק 10,000 תלמידי בית ספר יסודי גילה שכבר בתקופת היסודי ל10% יש קוצר ראייה וכבר בתיכון אחוז זה עלה משמעותית לכ 26%. אנו יכולים להניח שהדבר קשור היה בדרישות הלימודים והקריאה מטווח קצר.

ישנן מספר תאוריות לגבי הסיבה לקוצר ראייה ורובן מסכימות כי שימוש מוגבר בראייה מקרוב הוא הפקטור מרכזי בתופעה.
במחקר שבדק 7000 צעירים נמצא כי מתוך סך האנשים שנמצאו קצרי ראייה 93% מהם היו אנשים שמועסקים בעבודה שמצריכה ראייה מקרוב. 

"אני אישית מכיר אנשים שהיו בעלי ראייה תקינה עד אחרי הצבא ורק כאשר התחילו לעבוד בהייטק ובעבודות משרדיות ראייתם התדרדרה משמעותית"

הפתרון המוצע הוא יצירת משקפיים מיוחדות שגורמות לכך שלא יהיה מאמץ בראייה מקרוב בזמן העבודה. הדרך לעשות זאת היא להתאים עדשה הפוכה מהעדשה שמשמשת ל"תיקון ראייה" בקוצר ראייה. כלומר זו תהיה עדשה שיהיה בלתי אפשרי להסתכל דרכה רחוק אלא תשמש אך ורק לעבודה מטווח קרוב. את עוצמת העדשה הזו מחשבים כך שסביבת העבודה המיידית שלנו תהיה מבחינה אופטית רחוקה כלומר עדשה +.

בעזרת התאמה ושימוש בעדשה כזו לעבודה מקרוב/לימודים/קריאה 80% ממקרי קוצר הראייה יכולים להמנע.ולדעתי אפשר להשתמש בטכניקה זו על מנת לשפר ולהעלים את הבעיה.

אני באופן אישי מרכיב משקפי קריאה בעוצמה של 0.5+ בזמן העבודה על המחשב והיתרון מורגש באופן ניכר ובסוף יום העבודה אני רואה טוב יותר והעיניים עייפות פחות מבדרך כלל.



יום שלישי, 5 ביוני 2012

האמת על משקפי ראייה ולמה לא כדאי להשתמש בהם



האם הטבע יצר לנו עין מקולקלת?
קוצר ראייה הינה מגפה מודרנית שמטופלת באופן כושל. הפתרון הלקוי של הרכבת משקפיים מעשיר רק את חנויות האופטיקה, מנתחי הלייזר וכל הנוגעים בעולם זה. הגיע הזמן לחשוף את האמת!

האם משקפי ראייה מדרדרות את הראייה ? כן!!

האמת היא שמשקפי ראייה מדרדרות את הראייה והן אחד מהדברים הגרועים ביותר שאדם יכול לעשות למערכת הראייה שלו.
למרות ההצהרה הרשמית של רופאי עיניים כי משקפי ראייה אינן מדרדרות את הראייה ושהתהליך קורה בלי קשר להרכבת משקפיים, רבים מאיתנו התנסו באופן ישיר בדרדור הראייה ועלייה במספר המשקפיים עם השנים.
יותר מחצי מאוכלוסיית העולם משתמשת בעזרים לתיקון הראייה. משקפי ראייה, עדשות, ניתוחי לייזר ועוד. יתכן שהאבולוציה יצרה מוצר "פגום" אך לדעתי אין זה המקרה. העין שלנו היא אחד מהיצירות היותר מרשימות של האבולוציה והפונקציה הפשוטה של למקד את התמונה על הרשתית היא משימה קלה ביחס לשאר המשימות המוטלות על מערכת הראייה. האם יתכן שדווקא בפונקציה הפשוטה יחסית העין תיכשל בעודה מצליחה לבצע משימות מורכבות כגון קליטת המידע, העברתו למוח ועוד? ושזה יקרה אצל אחוז כל כך גדול מהאנשים ובקצב שעולה משנה לשנה?

מה בעצם עושות המשקפיים? איך זה עובד?

כאשר אנו מדברים על אדם "קצר ראייה"(לא רואה טוב מרחוק) ההתמונה מתמקדת לפני הרשתית של העין ולכן צריך עדשה עם מספר שלילי (מינוס) כדי "לדחוף" את המוקד מעט אחורה כך שהתמונה הנקלטת תיפול בדיוק על הרשתית (רשתית=הדופן הפנימית של העין המכילה את התאים הרגישים לאור).
עוצמת המשקפיים נמדדת בדיופטרים. דיופטר הוא יחידת עוצמה של עדשה. מה שזה אומר זה כך: 1 דיופטר הוא היכולת של עדשה למקד קרני אור מקבילות לנקודה אחת במטר אחד.

עדשה שעוצמתה 1- עושה בדיוק את ההפך מזה.
עכשיו אסביר זאת באופן פשוט. כאשר אנו מסתכלים על אובייקט רחוק מאיתנו, לדוגמא על הירח, העין צריכה למקד את התמונה לשטח של הרשתית. כאשר אנו מרכיבים משקפיים בעלי עוצמת דיופטר של 1- אנו מביאים את הירח למרחק אופטי של 1 מטר מהעין. זה כאילו אנו מסתכלים על תמונה של הירח שתלוייה מטר מאיתנו.
זה אומר שהדבר הכי רחוק שאדם עם משקפי ראייה 1- רואה נמצא מטר אחד מהפרצוף שלו. אדם שמרכיב משקפיים עם עוצמה 2- רואה את הירח כאילו הוא חצי מטר ממנו.

ומה הבעיה עם זה? 

 העין שלנו במצב רפוי בנויה להסתכל למרחק. דווקא להסתכל על דברים קרובים כרוך במאמץ שרירי בתוך העין. כלומר העין רפויה כאשר אנו מסתכלים לעבר האופק (או כל אובייקט הרחוק יותר מכ7 מטר מאיתנו). כאשר אנו לא מאפשרים לעין להשתחרר אלא מגבילים אותה להסתכלות על עצמים קרובים בלבד (עם משקפי 1- זה מקסימום 1 מטר..) אנו בעצם מקבעים את הבעיה ואף מקריבים את הכול אלינו כך שאפקטיבית מעמיסים יותר על השרירים בעין ועל העדשה.
הנושא הזה מורכב יותר מכפי שתיארתי ובשום אופן לא כיסיתי את כולו במאמר קצר זה.
משקפי ראייה אינן פותרות את שורש הבעיה אלא מחריפות אותה.

ישנן דרכים לטיפול בבעיה מהשורש ובמאמר זה רק אספר כי זה כרוך בשינוי הדרך בה אנו מסתכלים ושינוי הרגלים אינו דבר קל.

מי שרוצה לקבל מידע נוסף בנושא מוזמן להתחבר אלינו בפייסבוק ולקבל מידע נוסף, קישורים למאמרים/מחקרים, טיפים ותרגילים ועוד.

יום שני, 4 ביוני 2012

7 עקרונות לשיפור הראייה



עקרונות בסיסיים בשיפור הראייה שאפשר ליישם כבר עכשיו.

  1. טבלה לבדיקת ראייה. תשיג טבלה לבדיקת ראייה והפוך אותה לחברך הטוב. זה איננו "מבחן" ראייה אלא כלי לאימון. שים אותה במקום מואר ותקרא את מה שכתוב שם ממרחק. קרא את זה לעיתים קרובות ככל האפשר. תראה מה שתוכל לראות. תתחיל מלמעלה ותתקדם למטה. כאשר אתה מגיע לשורה שאינך יכול לקרוא, חזור לשורה הקודם וקרא אות אות עד שהשורה הבאה מתחילה להתבהר מספיק כדי לקרוא אותה. אם הטבלה מתחילה להעלם, סגור את העיניים או הסתכל למקום אחר לכמה שניות ואז חזור לזה. מתרגיל זה תלמד באופן מודע ותת מודע איזה דברים עדינים עליך לעשות או לא לעשות על מנת לשפר את הראייה. השג טבלה לבדיקת ראייה מכאן.
  2. שרירי פנים רפויים. שמור את שרירי הפנים שלך רפויים תמיד. אם אתה מרגיש תחושה של מתח בעיניים או בשרירי הפנים הדבר פוגם בראייה שלך. אם חשת במתח הרפה אותו בעזרת סגירת העיניים, מצמוץ, הסתכלות לצדדים.. מה שעובד עבורך. העין רואה טוב במצב רפוי ולא לחוץ.
  3. הפסקות ראייה. אם אתה לא מצליח לשחרר את המתח למרות כל הנסיונות זה הזמן לקחת "הפסקת ראייה". שב במקום נוח וכסה את העיניים עם הידיים כך שאתה אותם את כניסת האור לגמרי אך לא לוחץ על העיניים. השאר כך ככל שתרצה עד שהמתח ישתחרר.
  4. קרא מרחוק. קרא טקסט מהמרחק הגדול ביותר שאתה מסוגל, בדיוק במרחק בו הטשטוש מתחיל. שמור על המחשבה רגועה, על השרירים רגועים ותגלה שמאימון לאימון תוכל להרחיק את הטקסט יותר ויותר.
  5. הפחת מתח בגוף. הראייה שלך מושפעת גם ממתח בכל הגוף. בדוק האם יש לך חלקים מתוחים בגוף וברגע שתגלה אותם תשחרר. בדוק את הרגליים, צוואר, כתפיים, חזה והזרועות. וודא שאתה נושם בקלות.
  6. צא החוצה. בלה כמה שיותר זמן בשמש. אם השמש גורמת לך רצון לכווץ את העיניים אז תחייך במקום.
  7. אל תשתמש במשקפי ראייה. אם אתה באמת רוצה שהראייה שלך תשתפר, עליך להפחית ככל האפשר את השימוש במשקפי ראייה. תשתמש בשיקול דעת ואל תסכן אחרים, כאשר הינך נוהג וכדומה שים משקפיים. אם לא חייב אז תוריד את המשקפיים.